До 06.06 вземете подарък 1/3 от стойността на покупката за Cattelan и Royal Botania.
Търсене
Close this search box.

Защо да изберем италианския дизайн?

Ето някои определящи характеристики на италианския интериорен дизайн, заради които има смисъл вашият дом да придобие очарователния италиански дух.

Милано | Италия

Не може да се отрече – италианците имат добър вкус. Независимо дали става въпрос за храна, дрехи, коли, бижута или чанти, италианците винаги успяват да впечатлят.

За това не е изненада, че интериорният дизайн е една от силните страни на Италия. От красивите и сложни дизайни на тавани и стени от Ренесанса до очарователните мозайки на Римската империя, интериорният дизайн е във фокуса на италианския живот и култура от стотици години.

Искате ли да добавите доза италиански стил в дома си? Ето някои определящи характеристики на италианския интериорен дизайн, заради които има смисъл вашият дом да придобие очарователния италиански стил.

Качество
За да получат етикета Made in Italy, марките трябва да спазват строги правила. Важна е цялата производствена верига, от процеса на проектиране до суровините и производството.

Не остаряващ дизайн
Красивите и качествени мебели са вечни. От друга страна, тенденциите продължават не повече от няколко години. Италианският дизайн се отличава с акцента върху качеството, не толкова върху количеството. Това е една от причините много предмети от 60-те и70-те все още да се произвеждат. Например подовата лампа Arco от Achille и Pier Giacomo Castiglioni или лампата за маса Atollo от Vico Magistretti. Те са класика и същевременно изглеждат модерни и сега.

Лампа ARCO | FLOS

Настолна лампа ATOLLO | VICO MAGISTRETTI

Внимание към детайлите
Италианците са известни с това, че са обсебени от детайла. Твърди се, че са много взискателни, когато трябва да се приготвят италианска храна. Що се отнася те могат да прекарат в обсъждане на един малък детайл на дизайна, като ръба на рафт или връзката между краката и горната част на страничната маса. Това е така, защото италианците са хора, изпълнени със страст. И тази страст през годините доведе до изграждане на нарицателно име на италианския дизайн с етикет Made in Italy.

Традиции
Италианският дизайн има традициите на майсторството. Хората, които сами са се научили да правят изключителни продукти, предават своите знания през поколенията. Също така, италианските продукти са свързани с местните райони. Например, керамичният район Sassuolo е един от водещите световни производствени центрове за керамични плочки, като държи 80% от националното производство.

Уникалност
Произведените в Италия материали са свързани с италианската история, култура и традиции, поради което са уникални. Италианският диван или маса ще бъдат открояващия се елемент, от който се нуждае вашия дом.

Минимализъм
Въпреки че, италианците не възприемат минимализъма до степента, до която японците или скандинавците го правят, все по-често по-малкото е повече в италианския интериорен дизайн. Днес италианските домове демонстрират семпло, изчистено усещане. Италианците използват пространството, като добавят невидими места за съхранение, за да скрият бъркотията. Всяко избрано обзавеждане трябва да оправдава своето място в дома, с очевидна употреба. Например може да има диван, който се превръща в легло или удобен стол, който предлага съхранение в подлакътниците или седалката.

Разтегаем диван TOGO | Alberta Salotti

Диван с ракла TOGO | Alberta Salotti

Естествени материали
Друга известна характеристика на италианския интериорния дизайн е използването на естествени материали – комбинацията от дърво, камък и метали се прави без усилие. Това е красивият под от мозаечни плочки, бляскавият плот от мрамор и металните и дървени акценти в обзавеждането.

Италианските интериорни дизайнери са създатели на тенденции по целия свят, известни със своите таланти в съчетаването на съвременен дизайн с традиционна изисканост и елегантност. Това рефлектира върху тенденцията на италианеца да обединява старите и новите заедно, когато става въпрос за интериорен дизайн

Готови ли сте да обзаведете вашия дом по италиански?

В магазини SELAMORE и VERRSUS нашия екип от интериорни дизайнери с удоволствия ще ви помогне да изберете и подредите подходящите мебели за вашия дом Те ще радват очите и душата ви, и ще ви вдъхновяват всеки ден.