Търсене
Close this search box.

Vincent Van Duysen

Съвременен дизайнер

Биография

Винсент Ван Дуйсен е роден през 1962 г. в град Локерен, Белгия. Завършва архитектура във Висшия Институт по Архитектура „Св. Лука“ в Гент. След завършването си в периода 1986-1989 г. работи активно в Милано и Брюксел.

През 1990 година отваря свое собствено студио в Антверпен, като се съсредоточава върху архитектурни проекти и интериорен дизайн. Връзката между архитектурата на сградата и интериорния проект в работите му е много дълбока.

Всички мебели и аксесоари проектирани от Ван Дуйсен носят почерка на опитен архитект, който няма предразсъдъци към формите, а напротив склонен е да експериментира по начин, който да демонстрира хомогенната връзка между интериора и архитектурата на сградата. Така се появяват предмети с изключителен изчистен и семпъл дизайн, но същевременно със собствен стил и отчетливо присъствие в интериора.

Студиото Van Duysen Architects има множество успешни проекти сред които са Youth Hotel в Антверпен, както и множество жилищни сгради в Лондон, Ню Йорк, Милано, Белгия, офиси в Бейрут и Риад и множество представителни търговски площи в Париж, Рим и Хонг Конг. От 2016 година Винсент Ван Дуйсен е художествен директор на Molteni&C и Dada и е изцяло отговорен за колекциите, стила и представянето на двете италиански марки.

Van Duysen работи за много от най-звестните италиаснки производители на мебелеи, осветителни тела и аксесоари за дома – Molteni&C и DADA (на които е арт директор от 2016 година), Flos, Paola Lenti, B&B Italia, Poliform, Swarosvski и др. За Molteni&C той проектира серията мека мебел Paul, системата от гардероби Gliss, като специално за плъзгащите врати е разработен и патентован нов уникален механизъм; спалните Anton и Ribbon, а за DADA авторката кухня VVD.