Търсене
Close this search box.

Salone del Mobile 2022 – Код зелено

60-тото издание на Salone del Mobile бе фокусирано върху фундаменталната тема за устойчивост и екологична отговорност.

Юбилейното 60-то издание на най-мащабното и престижно събитие в света на дизайна Salone del Mobile бе отбелязано с експозиции на най-новите колекции на водещи производители в мебелната индустрия в пространствата на панаирното градче Rho, както и с богато разнообразие от събития, инсталации, пърформанси, изложби – част от извънпанаирната програма, наречена Fuorisalone.

Design with Nature @ Mario Cucinella Architects

Панаирните пространства, както и улиците на Милано се изпълниха с хиляди архитекти, дизайнери и артисти. Събития, на които професионалисти и любители на дизайна, имаха възможността да разгледат новите дизайн иновации, да обменят идеи и да дискутират тенденциите в интериора и екстериора.

В изложбените зали на панаира, водещи производители на мебели, осветителни тела и аксесоари, представиха последните си колекции, творени с вдъхновение, креативност и фокус върху заобикалящата ни среда.

С над 262,000 посетителя на ден, както и повече от 3500 международни журналиста, тазгодишното издание на Salone del Mobile, задмина всякакви очаквания за посещаемост, утвърждавайки се като най-значимото събитие за дизайн в света.

60-тото издание на Salone del Mobile бе фокусирано върху фундаменталната тема за устойчивост и екологична отговорност. Компаниите все повече залагат на екосъобразни методи и техники при производствените процеси, изследвайки връзката между природата и начинът ни на пребиваване.

Design with Nature by Mario Cucinella | Salone Del Mobile 2022 |Image: Giovanni De Sandre

Тенденции в цветовете и материалите

Minotti Pavilion | Salone Del Mobile, Milano 2022

Една от водещите тенденции, които забелязваме в новите колекции, е залагането на земни тоналности. Дизайнери и архитекти взимат цветовете директно от природата, експериментирайки с техния спектър, за да получат хармонична цветова палитра. Черното, бялото, сивото са заменени от кремаво, керемидено и бежово, нюанси на зелено, синьо и лилаво.

Редуцира се използването на пластмаса и изкуствени материали, като на тяхно място се залага на естествени материали като бамбук, ратан, тухли, камък, мрамор, лен, памук, месинг и други.

Дизайнът на мебелите и аксесоарите следва природните линии и се отличава с органични форми, придаващи усещане за уединение, комфорт и разчупеност на пространството.

Minotti Pavilion | Salone Del Mobile, Milano 2022

Седмицата на дизайна привлича посетители от цял свят и с интригуващата си извънпанаирна програма – Fuorisalone. Множество локации в целия град – шоуруми, галерии, емблематични заведения и улични пространства, се превръщат в сцена за събития, изложби, пърформанси, коктейли. Иновативни концепции представени чрез артистични инсталации в различни райони на града.

Една от най-живописните зони в града, Брера, изпълнена с великолепни шоуруми, бутици, галерии и изложбени пространства, отново бе сцена на вдъхновяващи дизайн концепции и интерактивни инсталации.

HERMES

Hermes | Milan Design Week 2022

Френската марка присъства на дизайн седмицата с артистична инсталация в емблематичните пространства на La Pelota. Четири светлинни инсталации във формата на водни кули, направени от дървена конструкция, обвита в полупрозрачна цветна хартия. Марката представи основните материали, които използва за направата на луксозните си колекции, като главен герой на събитието бе кашмирът.

DANIEL ARSHAM

Daniel Ashram x Kohler | Milan Design Week 2022

Една от най-посещаваните и интригуващи локации беше тази на историческата сграда Palazzo del Senato, където дизайнерът Daniel Ashram работи съвместно с немската марка за бани и кухни Kohler и създаде интерпретация на 3D принтирана мивка по негов дизайн, от колекцията на марката за 2021г. Инсталацията за седмицата на дизайна представляваше инсталация на модела мивка, създадена от няколко слоя бели панели, създавайки тунел, през който посетителите имаха възможността да преминават.

ROSSANA ORLANDI

Галерия Rossana Orlandi | Milan Design Week 2022

Галерия Rossana Orlandi е мястото, което винаги ни изненадва и вдъхновява. Артистичните пространства се изпълват с произведения на млади автори от целия свят, а приказната градина придава усещането, че се намираме в един сюрреалистичен магичен свят.

VIA DURINI

На емблематичната улица Durini, в сърцето на града, се намират шоурумите на водещи брандове като Natuzzi, Gervasoni, Barovier&Toso.

 

 

NATUZZI Italia

Natuzzi Italia с нов шоурум и нова колекция | Milan Design Week 2022

Новият шоурум на Natuzzi, напълно реновиран от Fabio Novembre, впечатлява с концепцията си изградена около ценностите на бранда, а именно вдъхновение от Пулия, средиземноморието, дълбоките италиански корени, иновативни системи и безупречен комфорт. В пространствата бяха изложени нови модели дело на италианския дизайнер Marcantonio и холандското студио Marcel Wanders, както и емблематични модели за марката, но в нови версии изработени от 100% екосъобразни материали.

BAROVIER&TOSO

Barovier&Toso | Milan Design Week

Една от 200те най-стари фабрики, които съществуват без прекъсване от създаването си до днес, Barovier&Toso основана през 1203 година във Венеция, представи великолепните си полилеи в интимна обстановка – апартамент със специално създаден интериор, изпълнен с осветителните тела на венецианската фабрика.

MOLTENI&C

Molteni&C | Milan Design Week 2022

В непосредствена близост до via Durini се намира и шоурумът на Molteni&C. Несъмнено една от водещите марки в производството на high end дизайн. Експозиция от най-новата колекция за дневна, кухня, трапезария, спалня и гардеробно се отличава с висока естетика и комфорт.

Molteni&C непрекъснато инвестират в проучвания и технологични иновации, което характеризира продуктите им с безупречно качество и непреходен дизайн.

DSQUARED2

Dsquared2 x LondonArt | Milan Design Week 2022

Сътрудничеството, което мигновено привлича вниманието, е на модната марка Dsquared2 и артистичните луксозни тапети от LondonArt. Дизайнът на няколко тапета е вдъхновен от последните колекции на модната къща и благодарение на това партньорство може да бъде пренесен директно от модния подиум във вашия дом, офис или обществено пространство.

За пореден път най-интригуващото събитие в света на дизайна iSaloni 2022 събра на едно място креативни идеи, иновативни концепции и постави на фокус фундаменталния въпрос за изграждането на една по-устойчива и природосъобразна среда.

Най-новите тенденции в интериора, елегантните колекции, иновативни технологични процеси и детайлният избор на материали, представени от водещи производители, архитекти, дизайнери и артисти, ни вдъхновяват да създаваме проекти с рафиниран дизайн, висока естетика и безупречен комфорт.