До 30.04 вземете подарък 1/3 от стойността на покупката за Alberta Salotti и Sangiacomo.
Търсене
Close this search box.

Patricia Urquiola

Съвременен дизайнер

Биография

“Привързаността е деликатна връзка, която изграждаме с предметите.(…)Защото в нашето ежедневие сме заобиколени от тях.”

Патрисия Уркиола e родена в Овиедо, Испания. След като учи в Facultad de Arquitetura в Мадрид, се дипломира през 1989 г. в Миланската Политехника, под ръководството на Achille Castiglioni. След дипломирането си продължава да работи като асистент лектор на Achille Castiglioni и Eugenio Bettinelli в Милано и Париж. Доразвива творческия си подход в индустриалния дизайн и архитектурата в студиото “DE Pаdova”и Lissoni Associati, като работи в близко сътрудничество с Vico Magistretti.

След успешна работа по множество проекти, през 2001 г., Патрисия Уркиола отваря собствено дизайнерско студио в Милано, но продължава и самостоятелната си творческа работа в индустриалния дизайн и дизайна на мебели.

Работи за едни от най-известните и успешни европейски марки, като създава отделни продукти или цели колекции – B&B Italia, Cassina, DePadova, Molteni&C, Mutina – фирма за керамични настилки, испанската марка за outdoor мебели Kettal и др. Проектира шоуруми и изложбени щандове включително и на Ferrari, хотели, публични и частни сгради.

За работата си като индустриален дизайнер Patricia Urquila е отличавана с редица награди – за масата Diamond проектирана за Molteni&C получава Red Dot Aword for Best Product през 2005 г.;  получавала е престижни дизайнерски награди на специализирани издания като Wallpaper Design Award, Elle Decor International Design Award и Chicago Athenaeum Good Design Award.

Награждавана е също така и с Златен Медал на Изящните изкуства, награда присъждана от испанското правителство за особени постижения в архитектурата и дизайна и от испанския крал Хуан Карлос I с ордена на “Order if Isabella the Catholic”.