Разпродажба на налични мебели и осветление във Verrsus и Selamore.
Търсене
Close this search box.

Luca Meda

Класически дизайнер

Биография

Лука Меда е роден през 1936 г., както той сам казва “случайно”, в градчето Chiavari, където семейството му е било на почивка. Израства в Милано, като завършва училището по изкуства “Brera”.

Продължава образованието си в Улм,  в Hochschule für Gestaltung – един от най реномираните, по това време, висши училища за дизайн, ръководено от Max Bill. Лука Меда е пленен от центъра на Милано – историческите сгради, частните домове, изисканите интериори и изключителните материали, с които са изпълнени, допринасят много за естетическото му възпитание.  

През 1960 година се запознава с Aldo Rossi, двамата си допадат и заедно основават архитектурно студио, като работят по разнообразни проекти за различни възложители. Най – тясна връзка обаче изграждат в производителите от групата Molteni&C – Molteni, DADA, Unifor. Меда има съществен принос за развитието и промяната на корпоративния стил на групата Molteni.

Той е пример на идеалната симбиоза между креативност, бизнес усет, изкуство и индустриално производство. Като това в известен смисъл е парадокс, като се има предвид че повече от всички свой съвременници е използвал молив за да обяснява идеите си и да описва или създава отново реалността.

От края на 70-те години Меда се фокусира върху създаването на серии от продукти. Заедно с Алдо Роси той създава библиотеката Piroscafo, столът Zim, креслата Vivette и Primafila, системите 505 и Pass.