Търсене
Close this search box.

Konstantin Grcic

Съвременен дизайнер

Биография

Константин Гръчич е роден през 1965 г. учи в The John Makepeace School, в Дорсет, Англия, преди да постъпи да учи „дизайн“ в Royal College of Art в Лондон. След като основава собствено студио в Мюнхен ( Германия) през 1991 г. Konstantin Grcic Industrial Design (KGID) той проектира и разработва мебели, аксесоари и осветителни тела за някои от водещите производители на дизайнерско обзавеждане. Някои от световно известните компании с които работи са Authentics, BD Ediciones, ClassiCon, Flos, Magis, Mattiazzi, Muji, Nespresso, Plank, Serafino Zani, Thomas-Rosenthal и Vitra. От 2004 година до сега е за Galerie Kreo в Париж е създал множество лимитирани серии с различни предмети.

Grcic определя функционалността с човешки термини, като съчетава строги форми с остроумие и хумор. Всеки един от неговите продукти е израз на внимателно проучване на историята на дизайна и архитектурата, и на страстта му към технологиите и материалите. Познат със своите предмети с минималистични форми, често го наричат минималист, но самият той предпочита да говори за простотата на формата.

Много от разработените от него продукти са получавали престижни награди за дизайн, като например Compasso d’ Oro за лампата MAYDAY ( Flos) през 2001г. и за столът MYTO ( Plank) през 2011. Работи на Konstantin Grcic са в постоянните колекции и експозиции в някои от най-значимите музеи за изкуство, включително MoМА в Ню Йорк и центърът Жорж Помпиду в Париж.