Търсене
Close this search box.

Колекция 2022 на Molteni&C | DADA - химн на възраждането и благоденствието.

Представяме концепцията за уютен и гъвкаво обзаведен дом на италианската марка Molteni&C, замислена от творческия директор Винсент Ван Дюйсен и представена на сцената на Salone del Mobile в Милано през юни 2022 г.

Дивани и кафе масички Cleo

Светлината става неразделна част от дизайна на пространството, защото модулира начина, по който се възприема и изразява архитектурната композиция. Винсент Ван Дюйсен припомня думите на Уолтър Гропиус – „новата архитектура отваря стените, сякаш са завеси, за да проникне колкото се може повече свеж въздух, светлина и слънце.“

Животът отново е в центъра на всеки ъгъл в дома. А домът е сцена на живота, където качеството на домашната среда е ключова предпоставка при планиране на отделните стаи: все по-гъвкави, многофункционални, способни да се адаптират и да композират за повторна употреба. Идея за уютен, успокояващ и приветлив дом. Но, постоянно променящ се чрез стенните системи, които дизайнерите на Molteni&C са превърнали в главни действащи лица на проекта и в неразделна част от архитектурата.

Докато през изминалите няколко години в описанията на проектите се отдава почит към големите творци на международния модернизъм, тази година препратките към корените на движението се споменават бегло и провокативно. Сега се акцентира върху атмосферата: домът, в който живеете е гъвкав, с големи и приятни стаи, свързани една с друга, и пропускащи светлина вътрешни и външни пространства.

Тази идея за пространство е реализирана изключително елегантно и в унисон с околния пейзаж. Перифразирайки Алвар Аалто: пространства, които в своята форма изразяват съдържание и това съдържание е свързано с природата.

“Домът се стреми към цялостно благоденствие и към свързване с природата.” – разказва творческия директор Винсент Ван Дюйсен, който търси лекота, гъвкавост и ефирност в описанието на проекта Колекция 2022 на Molteni&C | Dada.

Подобно на значимите примери за домове от американския модернизъм, Винсент ван Дюйсен си представя едноетажна къща, в която можете да усетите връската със земята, с природата. Представете си дом, отличаващ се с прозрачност, организиран с леки прегради и широки веранди и тераси, гледащи навън, открити пространства, вплетени във вътрешните помещения, стаи, които са в пряк контакт със светлината и природата.

“Това е химн на ефирния дизайн, вдъхновен от големите павилиони на модернистичната епоха. Динамични пространства, характеризиращи се с лекота на линиите, умело съчетани с детайли и материали, които съдават продукти с мека форма.”

Винсент Ван Дюйсен

„Линии и форми, уточнява Ван Дюйсен, търсят светлина за безкраен диалог с пространството и с хората. Продуктите са замислени така, че да оживят дома отново и прегръщайки природата, да доставят чувство на удовлетворение и щастие ”.

Разказът за Колекция 2022 на Molteni&C | DADA описва дом с добре дефиниран стил, без припокриване, където декорацията произтича от уместността и хармонията на формите – заоблени, меки и обгръщащи.

Те са част от архитектурата на къщата, вплитайки нови композиционни възможности, които обгръщат съществуващи решения, като камината например, или предвиждат нови вградени функции като бар и домашен офис. Така се създава симбиоза между системите за обзавеждане и архитектурните стени. Както и диалог между структурните и мобилните мебели.

Той предлага пространство, в което всеки детайл оживява проекта. По този начин обзавеждането и модулните единици се превръщат в главни герои при оформлението на стаите.

Винсент Ван Дюйсен обича изчистени, чувствени материи и покрития – бледа дървесина, като естествен дъб и евкалипт, ръчно обработени, за създаване на уникални повърхности, живи на допир.

При текстила той предпочита светли и земни цветове и шарки на материи, които подчертават заоблената форма на възглавниците. Затова изборът на колекцията на Марта Фери е идеалната комбинация между тихо съзерцание и внимателно вглеждане в естествения свят около нас, почит към топлите цветове на земята и нейните безкрайни нюанси.

Хармоничен механизъм, който обединява неутрални тонове, като се започне от сиво, бежово и камила, наслагвайки ги в мрежов контраст с ярки цветове като зелен мъх, жълта охра и ръжда. За да бъде един дом “усещан”, мек и истински, да те обгръща също както удобна рокля по мярка.

„Тази година, заключава Van Duysen, нашите продукти са вдъхновени от силното желание да не изоставяме усещането за комфорт, чувственост и плавност на дизайна. Концепцията за комфорт също е визуално пренесена в усещането за материалите. Окото ни се насочва към всяка извивка, докато цялата гама излъчва осезаемо усещане за спокойствие. Идеята за сигурност, за уютен дом е много важна в работата ми и мисля, че колекцията отразява това добре. Обгърнати от тези плавни форми, ние сме сякаш в пашкул, в който искаме да останем завинаги.”