Разпродажба на налични мебели и осветление във Verrsus и Selamore.
Търсене
Close this search box.

Gio Ponti

Класически дизайнер

Биография

„…Преобладаващата част от заобикалящите ни предмети са плод на индустриалното производство…“ Gio Ponti

Джовани „Джо“ Понти ( Milano 18 ноември 1891 – Милано 16 септември 1979 г. ) е един от изключителните италиански архитекти и дизайнери на ХХ век.

Освен на сгради със забележителна архитектура и ясно разпознаваем стил, той създава и огромна колекция от мебели и предмети за интериора. Това е нагледно демонстрирано в проектираните и обзаведени от неговите три къщи в Милано, напълно обзаведени в стил „Ponti”. Домът на via Randaccio, от 1925 г., къщата – Casa Laporte на via Brin, от 1926 г. и последната от 1957г. на via Dezza са нагледно опредметяване на неговите разбирания за интериорния дизайн.

Gio Ponti е популяризатор на индустриалния дизайн и въвежда разбирането, че предметите за интериора могат да бъдат произвеждани така че да са – изтънчени, достъпни, „демократични и разбира се модерни.

В своята колекция, Molteni&C успява да включи мебели разработени и произведени от Gio Ponti и предназначени за частни интериори., като част от тях се предлагат в ексклузивни, ограничени серии. След дълъг период на проучване, избор на прототипи, колекцията беше представена на Salone del Mobile 2012. Това става възможно и след подписването на екслузивен договор между наследниците на Gio Ponti и художествения директор за Cerri&Assiciati Studio, участници също в проекта.

Gio Ponti завършва специалност „Архитектура“ в Миланската политехника, след като е участвал в Първата Световна Война и е заслужил военно отличие. През 1921 се жени за Giulia Vimercarti, с която имат четири деца Лизам Джованна, Летиция и Джулио.

През 1927 година в Милано заедно с архитект Emilio Lancia, отварят архитектурно студио. От началото на 20-те години до 1938 година работи съвместно с производителя на мебели Richard – Ginori, като обновява напълно производствените модели. През 1928 година заедно с Gianni Mazzocchi основава списание Domus.

През 1933 година е следващия голям успех за Ponti поканен е да стане художествен директор на Fontana Arte. През 30-те години той участва в Миланското трианале, а по-късно с голям успех е организатор на няколко от тях. Gio Ponti съшо и преподава архитектура и дизайн, от 1931 до 1961 година е професор в Миланската Политехника.

От 1933 до 1945 година е съдружник в студио с Antonio Fornali и Eugenio Soncini. От това сътрудничество се появяват редица успешни проекти като само някой от най-впечатляващите са – дворецът Montecatini в Милано, проектът есе развива в периода 1933 – 1938 г. и в него Ponti създава и прилага така наречения „интегрален дизайн“ обвързващ архитектурния стил на сградата с стила на интериора.

Още няколко обществени сгради от този период си заслужава да бъдат споменати – кулата Littoria в Милано през 1933, множество учебни и академични сгради – математическия факултет в римския Университет ( 1934), сградите на Ректората и Факултета по Хуманитарни науки на Университета в Падуа (1937), а така също и няколко жилищни проекта между които къщата Mormont ( 1934) в Милано и сградата “Domus” отново в Милано ( 1931-1936).

Разпродажба на всички налични мебели и осветление!

Само до 06.07.2024г. можете да се възползвате от отстъпки до 50% за налични продукти.