Разпродажба на налични мебели и осветление във Verrsus и Selamore.
Търсене
Close this search box.

Frank Lloyd Wright

Класически дизайнер

Биография

Frank Lloyd Wright е роден на 8 юни 1867 г. в Ричард сентър, щатът Уисконсин.

Още по време на бременността си майка му била убедена, че детето което носи един ден ще стане един от най-великите архитекти. По професия тя била учител и запозната с образователната система Froebel, известна в края на 19-ти век като „подаръците на детската градина”, според която от ранна детска възраст децата се учат да рисуват като използват геометрични фигури и форми.

Баща му е проповедник и музикант и научава Frank слуша музика и д а я възприема като „здание от звуци”. Навършил 20 години, Frаnk Lloyd Wright заминава за Чикаго, преследвайки целта си да учи архитектура. Там той се запознава с работата на Адлер ( Adler) и Съливан (Sullivan), кандидатства за работа и работи почти седем години директно под ръководството на Луис Съливан. През 1893 година Wright се отделя и създава своя собствена практика.

В периода от 1093 до 1909 година с работата си в Чикаго и околностите той изгражда една нова концепция за архитектурата на 20-ти век. В зданията – “Larkin Building” и “Unity Temple” – са видни множество нововъведения и в дизайна и в инженерната работа, станали възможни благодарение на технологиите и материалите на 20-ти век.

Със средства като бетон с по-висока якост, стъкло, стомана, метални листове и носещи греди, той създава архитектура в който същността на сградата е пространството вътре. Този неуловим елемент – почти мистичен по свата същност – освободеното интериорно пространство е отличителната черта на всичко построено от него. През 1932 година Wright и съпругата му Olgivanna основават Taliesin Fellowship, архитектурна школа в собствения им дом.

Скоро след това идват големите проекти – Fallingwater и John Wax Administration Building. С увеличаване на работата му нараства и силата на новаторските му идеи. И сякаш вариациите на форми, идеи, пространство, концепции и новости са безкрайни.

Мебелите дизай на Frank Lloyd Right в Европа се произвеждат от италианската компания Cassina.

Разпродажба на всички налични мебели и осветление!

Само до 06.07.2024г. можете да се възползвате от отстъпки до 50% за налични продукти.