Разпродажба на налични мебели и осветление във Verrsus и Selamore.
Търсене
Close this search box.

Charlotte Perriand

Класически дизайнер

Биография

Шарлот Периан е пълноправен член на това авангардно движение , което в първите десетилетия на 20-ти век със своята творческа дейност в областта на дизайна, архитектурата и урбанистичната планировка довежда до пълна промяна естетическите ценност и налагат нова естетика на чувствителност към ежедневието.

В това модерно движение, нейният принос е изцяло в полето на интериорния дизайн, като тя успява да създаде изцяло нов начин на живот, който и днес е в сърцевината на съвременния лайфстайл.

В контекста на историята на мебелите през 20-ти век, раждането на Модернизма прави възможно дръзката реформа в интериорния дизайн.

В началото на кариерата си Периан е бурно аплодирана от критиците за нейния „Бар под покрива”, изложен на Salon d’Automne през 1927 година, проектът е реализиран изцяло с части от никелиран мед и анодизиран алуминий. Същата година, когато едва е навършила 24 години започва сътрудничеството й с Le Corbusier и Pierre Jeanneret в известното студио на rue Sèvre 35 в Париж, сътрудничество продължили едно десетилетие.

Присъствието й в ателието на Le Corbusier се забелязва отчетливо във всички съвместни проекти за обзавеждане и мебели; и така Charlotte Perriand е s ключов принос в реформаторските проекти представяни от Le Corbusier, добавяйки топли човешки щрихи към често студения рационализъм на Le Corbusier.

В своите проекти тя съумява да придаде на най-обикновените неща от ежедневието нов естетически смисъл; както и специално способността й да открива и използва нови материали се разкрива до крайна степен.

Десетилетието съвместна работа с Le Corbusier и Pierre Jeanneret, пътуването й в Япония, са активен съзидателен период в живота й. По време на престоя й в Далечния Изток (1940-46 г) тя развива артистичния си талант в максимална степен, като интерпретира форми от живота, използвайки традиционни и модерни техники и материали.

На пример,струва си да се отбележат мебелите произведени по традиционен метод за обработка на бамбук, като дизайна и конструкцията им напълно позволяват да бъдат изработени от стоманени тръби. През втората половина на 20-ти век Perriand работи за редица престижни институции и частни компании като Air France, което допълнително допринася за световната й слава.

Разпродажба на всички налични мебели и осветление!

Само до 06.07.2024г. можете да се възползвате от отстъпки до 50% за налични продукти.