Разпродажба на налични мебели и осветление във Verrsus и Selamore.
Търсене
Close this search box.

Charles Rennie Mackintosh

Класически дизайнер

Биография

Чарлс Рени Маккинтош е роден през 1868 година в Глазгоу и умира на 10 декември 1928 година в Лондон.Той е една от творческите личности, предхождащи непосредствено периода на Модернизма.

Неговото име се свързва основно със стила на Училището по изкуства в Глазгоу; той се самоопределя като водеща личност и най-авторитетен представител на група известна като Гласгоуска школа ( Glasgow school), защото успява да възстанови най-автентичните ценности на шотландската стилистика и неоготиката.

Тази група от артисти е позната ще и като „the School of Ghosts” бързо става известна в Европа – изложби в Лиеж през 1895 г., в Лондон през 1896 г., Виена през 1900 г., Торино през 1902, Москва през 1903, Будапеща и много други.

Освен с архитектурния проект на Училището по изкуства в Глазгоу, сред най-интересните му проекти без съмнение са няколко части къщи – къщата „Windyhill” в Kilmacolm (1900), “Hill House” в Helensburgh (1902-03), обзавеждането на Darngate house, Northampton (1916-20), както и работата по интериора на Miss Carlton’s Tea Rooms в Глазгоу.Сред всички мебели, които прави за интериорите си най-ясно се откроява столът. Това е и предмет с особено значение за колекцията на Cassina – „I Maestri” ( Старите майстори).

За Mackintosh фокусът върху този предмет от интериора му позволява да отграничи ясно пространствата. В него контролиращата сила на композицията е винаги ясна, понякога тя е изразена в преливащи деликатни форми, друг път в строги геометрични линии.

Разпродажба на всички налични мебели и осветление!

Само до 06.07.2024г. можете да се възползвате от отстъпки до 50% за налични продукти.