Търсене
Close this search box.

Charles and Ray Eames

Класически дизайнери

Биография

Charles Eames ( Чарлз Иймс) е роден 1907 година, в Сейнт Луис, щата Мисури, завършва архитектура в университета Джордж Вашингтон в Сейнт Луиси проектира множество сгради и църкви работейки съвместно с различни архитекти. Работата му привлича вниманието на Eliel Saarinen, който му предлага стипендия в Художествена Академията Cranbrook в Мичиган. Той прекарва в академията 2 години, като през 1940 година заедно с Eero Saarinen участва и печели конкурса „’Industrial Design Competition for the 21 American Republics“ известен още като „Organic Design in Home Furnishings“, организиран от Музея за модерно изкуство ( MoMA) в Ню Йорк. Така, същата година, Иймс е назначен за декан на факултета по Индустриален дизайн в академията Cranbrook.

Ray EAMES с кръщелно име Bernice Alexandra Kaiser, родена в Сакраменто, Калифорния през 1912 г. Учи в колежа Bennett в Milbrook, щата New York, а след завършването му продължава да учи живопис в Hans Hofmann School of Fine Arts до 1937 г. В този период рисува и участва в изложбата на сдружението на Американските Художници Абстракционисти в Riverside Museum в New York. Дипломира се в Художествена Академия Canbrook през 1940 г.

Чарлз и Рей Иймс се женят през 1941 г. и се преместват в Лос Анжелис, където основават студио и започват да експериментират с техники за 3D моделиране, чрез формоване на слоеста дървесина. Целта на експериментите е да се създаде удобен и същевременно достъпен стол. Включването на САЩ във Втората Световна Война прекъсва работата им и те проектират и разработват основи от шперплат за Американския флот.

През 1946 година организират изложба на експерименталните си мебели в MoMA. Впоследствие Herman Miller, компания от щата Michigan, започва да произвежда мебелите проектирани от Иймс. През 1948 година те участват отново в конкурс организиран от MoMA – „Low – Cost Furniture”.

През 1949 година завършват къщата на Иймс, като концепция за новата функционалност на дома, но и като собствено жилище.

В допълнение към дизайнерските и архитектурните проекти, по които работят, в този период те се занимават с графичен дизайн, фотография, филми и дизайн на изложбени щандове. Много от проектираните и разработени от Иймс мебели са се превърнали в дизайнерски икони на 20-ти век – серията Plastic Chairs, семейството на Aluminium chair и разбира се Lounge chair. Но оригиналите са на Иймс и в Европа се произвеждат от Vitra.

През 1957 година Vitra, подписва лицензионен договор с Herman Miller и започва да произвежда мебелите на Иймс за Европа и Близкия Изток. Чарлз и рей Иймс имат изключително дълбоко влияние върху развитието на Vitra като производител на мебели. Разбира се не само техните продукти са от значение за компанията, но дори и днес тяхното разбиране за дизайна формира ценностите на компанията, посока и цели. В Европа оригинален продукт от мебелите и аксесоарите на Чарлс и Рей Иймс можете да купите само от Vitra.