До 30.04 вземете подарък 1/3 от стойността на покупката за Alberta Salotti и Sangiacomo.
Търсене
Close this search box.

Амалфи – райско кътче от крайбрежието на италианското Средиземноморие

Една метаморфоза от съвременни творчески таланти, италианско изкуство от средата на миналия век и незабравими артефакти от Средновековието.

Amalfi-

Върху стара и изхабена от времето плоча в историческия център на Амалфи, която лесно ще пропусне забързания турист, думите на италианския писател Ренато Фучини (1843-1921) изразяват същността на живота тук:

„Денят на страшния съд за жителите на Амалфи, които ще отидат в рая, ще бъде ден като всички останали.”

 

В място с божествена красота, начинът на живот dolce vita на Амалфи притежава очарование, което отдавна е завладяло сърцата на посетители от цял свят.

Хотел Parco Dei Principi, Sorento. Идеален баланс между архитектура и природа.

Докато туристи и пътешественици идват и си отиват, жителите на Амалфи са тези които наричат това място свой дом. Що се отнася до очарованието на региона, не сезаблуждавайте от привидното безгрижие на местните. Те изпитват дълбока почит към споделянето на своята история и поддържат живи занаятчийските си традиции.

Разходете се из криволичещите улици и стълби – лабиринти и бързо ще разберете, че това е място където историята е жива, а стилът е вечен.

Наистина, като обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО, за крайбрежието на Амалфи новият дизайн означава постоянна преоценка на миналото. На няколко места това е направено красиво, като наскоро завършения хотел Borgo Santandrea в Conca dei Marini – първият нов луксозен хотел, който отваря врати в района от 15 години.

Блясъкът на сградата от 60-те години на миналия век се оказа вдъхновение за задълбочена, четиригодишна реставрация от архитекта Рино Гамбардела, която ознаменува дизайна от средата на миналия век и творческия дух на крайбрежието на Амалфи.

Кресло D.156.3 |MOLTENI&C, дизайн Gio Ponti

Всеки елемент в този синьо-бял средиземноморски оазис е подбран до съвършенство в амплоато Made in Italy. Изложено е местно изкуство, дизайн и майсторство, включително произведения от забележителни керамични художници и емблематични дизайнери като Никола Галиция и Джо Понти – и двамата добре известни присъствия в колекцията на Molteni&C.

Кресло Round D.154.5 | MOLTENI&C, дизайн Gio Ponti

Наистина, майсторското докосване на Понти е изложено и в хотел Parco dei Principi в Соренто, което той създава през 1962 г. Това е и един от първите дизайнерски хотели в Италия, който налагайки тона на стила от средата на миналия век.

Хотел Parco dei Principi, Соренто – перфектен баланс между архитектура и природа.
„Главният готвач“ на Gio Ponti вперил поглед в морето.

Хотел Parco dei Principi, Соренто

 

Изисканите стаи и апартаменти на Borgo Santandrea продължават тази традиция и предлагат идеално рамкирани гледки към средиземноморското крайбрежие. Криволичейки надолу през терасите с лимонови и маслинови дървета, стигате до частен каменист плаж – истински лукс на крайбрежието на Амалфи.

Borgo SantAndrea, Amalfi

Кафе масичка D.552.2 | MOLTENI&C, дизайн Gio Ponti

„Денят на Страшния съд за жителите на Амалфи, които ще отидат в рая, ще бъде ден като всички останали.“
Renato Fucini (1843-1921)

Оригиналният текст на италиански:
“Il giorno del giudizio, per gli Amalfitani che andranno in paradiso, sarà un giorno come tutti gli altri.”

Бюро D.847.1 | MOLTENI&C, дизайн Gio Ponti 

Само на няколко минути на изток е град Амалфи, разположен между два различни пейзажа – блестящото Тиренско море и тучна долина, където руините на фабрики за хартия ще свидетелстват за трудолюбивото минало на района.

Съвсем близо до така наречения Arsenale di Amalfi – мястото където някога са били строени корабите на Амалфи, се намира ресторантът La Caravella – култово място за изискани ястия от 1959г.

Неговата заслужена популярност нараства още през 60-те години, когато става първият ресторант със звезда Мишлен в южната част на Италия. Ресторантът винаги е бил семейна дейност, и днес го държи Антонио Дипино, син на основателя на La Caravella – Франко.

Ресторантът е разположен в дворец от 12-ти век, някога собственост на семейство Пиколомини, които са били херцози на морската република Амалфи. Тук ще може да вечеряте на една от 12-те маси в обстановка, подчинена на изкуството. Между червения мраморен под от Верона и сводестите тавани с фрески, семейство Дипино са подредили изключителна колекция от произведения на изкуството, превръщайки мястото в един от малкото избрани ресторант – музей в Италия. Керамика от местни художници от 1800 г. до наши дни изпълва художествената галерия на La Caravella, а менюто е също толкова необикновено – представя класически вкусове от крайбрежието на Амалфи, но с модерна нотка.

Този интерес към изкуството е съществен елемент от живота в Амалфи. Местните жители страстно споделят културата на своя регион и особено майсторството на керамичните произведения, които улавят енергията на живота тук. L’Altra Costiera е място, където се предлага привлекателна селекция от керамика, подходяща за всеки ъгъл във вашия дом. Открит през август 2021 г., неговите свежи бели рафтове и подова настилка с ефект на светло дърво (естествено керамика) създават чудесна обстановка, на чийто фон изпъкват изложените творби. Тук ще намерите дизайни на талантливи художници от Виетри сул Маре, Соренто, Неапол и Амалфийското крайбрежие, чрез които се улавя творческия талант на региона.

Миналото винаги е присъствало в градската среда на Амалфи – нещо, което жителите на Амалфи ценят и пазят.

Докато съвременният живот кипи навън, фабрика за хартия от 13-ти век сега е дом на Dalla Carta alla Cartolina, което означава, “от хартия до пощенската картичка” – интерактивен музей и магазин за подаръци.

Фабриката почти е изчезвала с времето, преди настоящият й собственик Андреа Де Лука да се намеси и да създаде пространство, посветено на традицията на ръчно изработената хартия в Амалфи и на златния век на туризма. Оригиналните елементи на хартиената фабрика се смесват безпроблемно с дигиталното музейно изживяване, създадено от Kaos Produzioni от Милано и подредено чрез исторически снимки на района.

Историите, които споделяме са само един дребен щрих от Амалфи. Далеч от културните заведения, ежедневието продължава сякаш зад кулисите – жителите на Амалфи пазаруват, разговарят с приятели, пият кафе.

Струва си да забавите темпото, за да наблюдавате живота малко по-отблизо и няма по-добро място за това от Пиаца Дуомо, сърцето на града. Седнете в Pasticceria Pansa, местно любимо място на централния площад на Амалфи от 1830 г. Едно от Locali Storici d’Italia, сега сладкарницата се ръководи от Андреа, Никола и Марила, петото поколение на семейство Панса. Сладките на витрината са толкова привлекателни, колкото и атмосферата от 19-ти век, с дървена облицовка и декоративно стъкло, направи сякаш в друга епоха.

Или, заемете позиция в Аndrea Pansa – ново пространство посветено на шоколада и сладоледа. Награда би била маса на малката тераса с изглед към великолепния Duomo di Sant’Andrea в Амалфи.

Andrea Pansa е мястото, където шоколадът се превръща в изкуство със специално добавените захаросани лимонови кори, потопени в шоколад, направени с лимони от Вила Парадисо, лимоновата горичка на семейство Панса в планините над градчето.

Защото раят в крайна сметка е още един ден в Амалфи.